Mensen met psychoses zijn te helpen met een therapie in virtual reality (VR). Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Britse wetenschappers. De technologie zou in de toekomst therapie in het echte leven kunnen vervangen.
De wetenschappers van de Universiteit van Oxford ontwikkelden de VR-ervaring GameChange, waarin gebruikers virtuele omgevingen bezoeken die alledaagse situaties voorstellen. Daarbij worden zij begeleid door een virtuele coach.
Mensen met psychose hebben vaak angsten bij dagelijkse bezigheden. GameChange helpt hen door situaties uit te beelden, zoals naar de winkel gaan, een reis in het openbaar vervoer maken of een dokter bezoeken.
Uit het onderzoek blijkt dat de therapie zelfs voor de zwaarste vormen van psychose kan helpen. Volgens het team onderzoekers dat GameChange ontwikkelde, kan het in de toekomst zelfs therapeuten in het echte leven kunnen vervangen.
Minder vermijding van situaties
Het onderzoek werd gedaan met 346 Engelse patiënten met schizofrenie en andere aandoeningen die psychose veroorzaken. De helft van hen kreeg virtuele therapie samen met therapie in het echte leven, terwijl de andere helft alleen therapie in het echte leven kreeg.
Na zes weken werd onderzocht of patiënten meer of minder situaties in het echte leven vermeden. Volgens de auteurs van de studie was er een ‘significante vermindering’ van ‘pleinvrees’ bij patiënten die GameChange gebruikten, vergeleken met de andere groep.
Vooral patiënten met heel zware agorafobie zouden voordeel hebben gehaald uit het gebruik van VR. Die voordelen zouden zelfs zes maanden na het experiment nog aanwezig zijn.
BRON: https://www.rtlnieuws.nl/